De belangrijkste punten bij Tachograaf uitlezen


Tachograaf uitlezen

Waarom is het nodig de gegevens van de tachograaf uit te lezen?

Niet alleen om inzicht te krijgen in de activiteiten van de chauffeur maar vooral om inzicht te krijgen van de eventuele overtredingen op de rij en rusttijdenwet. Wettelijk gezien moet elke vervoerder de tachograaf bestanden voor minimaal 1 jaar verplicht na registratie worden bewaard.

Worden de gegevens ook voor de belasting dienst gebruikt dan dienen deze tot zelfs tot 7 jaar worden bewaard. Dit kan handmatig, maar dat is tijdrovende klus.

.

Wilt u liever automatisch uitlezen? Beide zijn mogelijkheden in inSight Source.

VDO Tachograaf uitlezen

tachograaf automatisch uitlezen

Automatisch tachograaf uitlezen

Door inbouw van een kastje in het voertuig welke is voorzien van een simkaart worden gegevens automatisch op afstand uitgelezen en verstuurd naar insightSource. Hiermee wordt het werk je uit de handen genomen. Je hoeft hierdoor niet meer met de downloadkey alle voertuigen af te gaan, of chauffeurs achterna te zitten om uit te lezen.

Zowel de tachograaf als de chauffeurspassen worden automatisch uitgelezen. De gegevens worden via een SIM-kaart naar onze beveiligde server in een datacenter verzonden en worden zo zichtbaar voor jou in onze software inSight Source.

 

Bij automatisch uitlezen geniet je van de zelfde uitgebreide functies in inSight Source als bij onze handmatige variant. Tachograaf uitlezen op afstand kan met onze software inSight Source. We hebben 2 varianten: RDL en RDL-LIVE

Wettelijke eisen

Het is niet alleen voldoende om de tachogegevens te downloaden en te bewaren. De werkgever is verplicht te controleren of de chauffeurs zich aan de Rijtijdenwet hebben gehouden.

Om deze controle te kunnen doen is speciale software nodig om de gegevens te decoderen zodat deze leesbaar zijn. Dmv inSightSource worden de gegevens geanalyseerd en overzichtelijk gemaakt voor iedereen.

 

Bij een overtreding wordt de werkgever en de chauffeur op de hoogte gebracht. Sancties worden doorgaans opgelegd op basis van alle chauffeurs die bij een werkgever rijden. Het hele archief moet voor de autoriteiten beschikbaar zijn.

     

  • De bestuurderskaart moet minimaal elke 28 dagen worden gelezen
  • Voertuiggegevens ook wel massaopslag genoemd moet minimaal elke 90 dagen worden uitgelezen. (Dus tijdig je tachograaf uitlezen)

Hoe verhoudt de wet zich tot het uitlezen van de tachograaf, de chauffeurspas en opslag.

Archiveren van tachograaf data. Zorg voor duidelijke archivering nadat je je tachograaf hebt uitgelezen

Archiveren tachograafgegevens

Natuurlijk is het mogelijk kopieën lokaal of op een server op te slaan. Als echter het archief niet volledig is kunnen de boetes vanwege ontbrekende flink oplopen.

 

De persoonlijke bestanden staan bij ons op de server veilig opgeslagen en worden meerdere keren geback-upt, bij automatisch uitlezen staan deze zelfs in een Tier 4 data center.

De data is ten alle tijden via inSight Source altijd in te zien, te analyseren en te downloaden.

Vragen?

De tachograaf wereld kan soms vragen oproepen.
Een vraag over uitleeshardware of inSight Source?


Laat het ons weten!

Manuele invoer

Chauffeurs zijn verplicht om bij kaartplaatsing manueel in te voeren welke activiteiten hij/zij heeft uitgevoerd in de periode dat de bestuurderskaart niet was geplaatst. De chauffeur dient via de tachograaf aan te geven of hij rust of andere werkzaamheden heeft uitgevoerd gedurende deze periode.

Dit kan alleen op het moment dat de bestuurderskaart wordt ingestoken, er zijn géén mogelijkheden om dit achteraf te wijzigen.

 

Welke activiteit standaard na het plaatsen van de chauffeurspas wordt opgevuld hangt af van het merk en type tachograaf.

Bij sommige tachografen is dit zelfs in te stellen, raadpleeg hiervoor de handleiding van de tachograaf.

 

Naast tachograaf uitlezen is het dus erg belangrijk om de juiste invoer te hanteren bij de tachograaf.

Onze software inSight Source maakt inzichtelijk waar jij of jouw chauffeurs ontbrekende data hebben. Je kunt zelfs instellen dat je hier een alert van ontvangt zodat je chauffeurs op korte termijn kunt bijsturen zodat ze deze fout niet meer opnieuw maken.

 

 

 

Manuele invoer, rust toekennen. Voorkom missende data. tachograaf uitlezen.