inSight Source Update 28-09-2020

29 september 2020

 

We hebben een extra functie toegevoegd in inSight Source ten aanzien van gegevens die in de Smarttachografen zitten.

 

Smarttachografen kunnen via de DSRC (Dedicated Short Range Communication) module op korte afstand uitgelezen worden, die de controleren instanties helpen bij het opsporen van mogelijke fraude.

Als er bij nadere inspectie geen aanwijzingen voor fraude zijn gevonden, worden de via DSCR verzamelde gegevens na 3 uur gewist.

Veel van deze extra data op een Smarttachograaf/chauffeurspas wordt ook wel G2 data genoemd.

 

Het betreft hier alleen de voertuig gerelateerde gegevens zoals onder andere het rijden zonder kaart, de snelheidsgegevens en het invoeren van de kaart tijdens het rijden.

 

Rij en rusttijden kunnen dus NIET uitgelezen worden.

 

Op basis van deze signalen kunnen controlerende instanties eerder vermoedelijke manipulatie of misbruik van tachografen detecteren en dit kan leiden tot staande houding en verdere controle. Indien bij controle blijkt dat er sprake is van een overtreding kan dit leiden tot een boete.

 

 

In deze update van inSight Source is het tabblad “G2 Data” toegevoegd onder het gedeelte “Voertuig informatie”.

Dit gedeelte is dus alleen van toepassing op voertuigen met een smarttachograaf.

 

 

 

Onder het kopje kan gekozen worden voor een specifieke periode. In deze periode is dan te zien welke zaken aan het licht konden komen indien het voertuig op korte afstand was uitgelezen.

 

 

Na het selecteren zie je welke gebeurtenissen door de SmartTacho geregistreerd zijn. Het komt geregeld voor dat een registratie (zelfde tijdstip) meerdere keren in het beeld verschijnt. De bovenste regel is dan een samenvatting van de regels die er onderstaan. Deze wordt dan weergegeven met een andere reden. Dit is exact gelijk met zoals dit in de tachograaf is geregistreerd, zoals te zien op onderstaande afbeelding.

 

Indien de door de Smarttachograaf geregistreerde gegevens niet overeen komen met de door de chauffeur geconstateerde evenementen/ acties, raden we aan contact op te nemen met de fabrikant van de Smarttachograaf.

 

We zullen 2 webinars organiseren via Microsoft Teams, waarin we deze update verder zullen toelichten en vragen behandelen waar mogelijk.

 

De datums voor deze webinars zijn: dinsdag 13 oktober 2020 en dinsdag 29 oktober 27 oktober. Beide webinars zullen om 14:00 starten en zullen ongeveer 30 minuten duren afhankelijk van het aantal vragen.

 

Bij interesse in deze webinar kun je een mail sturen naar info@asse.nl met “webinar inSight Source” als onderwerp.