TomTom introduceert ‘Road DNA’ om autonome auto te maken

TomTom heeft maandag op de IAA in Frankfurt TomTom Road DNA aangekondigd, een product waarmee het ontwikkelen van autonome (automatisch rijdende) voertuigen makkelijker moet worden. Het systeem levert binnen de gelimiteerde omgeving van een auto locatie informatie en verwerkt deze op het ingebouwde systeem.

 

RoadDNA doet dat door beelden die het opneemt met een 3D-dieptecamera om te vormen tot een gecomprimeerde, tweedimensionale lay-out van de weg, waardoor elk stuk van de weg een uniek eigen patroon krijgt. Deze data wordt vervolgens vergeleken met sterk geoptimaliseerde beelden die ook uit een dergelijk patroon bestaan. TomTom is het gelukt om zo één kilometer weg in ongeveer 25 kilobyte data te stoppen, waardoor het systeem klein en bruikbaar blijft, ook bij hoge snelheden.

 

TomTom RoadDNA moet gecombineerd worden met TomTom HAD-kaarten, ofwel Highly Automated Driving-kaarten. Met deze twee technieken wil TomTom de ontwikkeling van het ‘automatisch rijden’ bevorderen. De technologie zou het ‘makkelijk en goedkoop’ maken voor autobouwers om autonome voertuigen te gaan maken. De CEO van TomTom Harold Goddijn zegt in een bericht dat ‘de toekomst van autonoom rijden staat of valt bij de mogelijkheid van een voertuig om constant te weten waar het zich precies bevindt’.


tomtom autonoom