Microsoft gaat Spectre-microcode via Windows-update verspreiden

Microsoft gaat microcode van Intel die de tweede variant van de Spectre-kwetsbaarheid moet tegengaan, verspreiden naar systemen met de Windows 10 Fall Creators Update. In eerste instantie is de code gericht op systemen met enkele Skylake-processors.

Update KB4090007 voor Windows 10 Fall Creators Update, bevat microcode voor Skylake S-, H-, Y- en U-processors. Microsoft belooft microcode voor andere processors beschikbaar te maken zodra Intel deze verstrekt. Intel zelf bracht de eerste patches voor Skylake begin februari uit, gevolgd door stabiele updates voor Kaby Lake, Coffee Lake en overige Skylake-processors vorige week.
Die microcode dienden gebruikers aanvankelijk handmatig te installeren, via firmware-updates die fabrikanten van computers en moederborden beschikbaar zouden moeten maken. Dankzij de stap van Microsoft krijgen veel gebruikers die nu via Windows Update.

Microsoft waarschuwt wel dat Windows Update een compatibiliteitscheck voor de antivirussuite uitvoert voordat updates tegen Meltdown en Spectre geïnstalleerd worden. De veranderingen aan het OS om de kwetsbaarheden op te lossen, hebben tot problemen met av-suites geleid. Microsoft heeft samengewerkt met leveranciers van beveiligingssoftware om deze op te lossen, wat vereist dat gebruikers hun antivirussoftware up-to-date moeten brengen om de patches te kunnen krijgen.

(Bron: Tweakers.net)