Manueel ingevoerd toch ontbrekende gegevens in Stoneridge tachografen?

Wetgeving ontbrekende data digitale tachograaf

 

De bestuurderskaart moet voor elke kalenderdag waarop de kaart wordt gebruikt of waarvoor de bestuurder handmatig activiteiten heeft ingevoerd, de volgende gegevens kunnen opslaan:
De datum, dagelijkse aanwezigheidsteller, bestuurdersstatus om 00:00 uur, activiteiten.
Bron: Verordening (EG) Nr. 1360/2002 voorschrift 199

 

Voorschrift 199 van verordening 1360/2002 geeft aan dat er voor elke kalenderdag gegevens moeten worden opgeslagen op de bestuurderskaart. Elke volledige dag die niet wordt opgeslagen en dus ontbreekt in de administratie kan een boete opleveren van € 4.400,00 wanneer deze dag niet op een andere geldige manier is te verklaren (Bron: Staatscourant 15221 30 mei 2014).

Analyseprogramma digitale tachograaf inSight Source

inSight Source heeft, om hier meer inzicht in te geven, reeds in maart 2017 een rapport toegevoegd die de chauffeursactiviteiten analyseert en zichtbaar maakt waar er gegevens ontbreken.

In het verlengde van dit rapport is de verwerking van chauffeursbestanden in augustus 2017 uitgebreid met een analyse op de activiteitgegevens van het aangeboden bestand. Wanneer in het aangeboden bestand ontbrekende gegevens worden aangetroffen wordt dit direct via mail kenbaar gemaakt.

 

Bij het gebruik van deze twee nieuwe uitbreidingen van inSight Source is gebleken dat een aantal Stoneridge tachografen afwijken van bovengenoemd voorschrift wanneer bij manuele invoer een periode van meer dan één dag wordt geregistreerd.

 

Deze tachografen registreren geen gegevens van tussenliggende dagen die zijn omsloten door manuele invoer zie figuur onder.

In dit voorbeeld heeft de chauffeur de kaart op vrijdag uit de tachograaf gehaald en vervolgens de volgende maandag weer ingevoerd. Met manuele invoer (periode met de paarse balk eronder) heeft de chauffeur aangegeven dat de tussenliggende periode rust is.

 

 

Volgens de verordening zou dit als volgt moeten worden geregistreerd:

 

 

 

Echter deze tachografen registeren de tussenliggende dagen (zaterdag en zondag) niet:

 

 

inSight Source is gebaseerd op de EU voorschriften en zal in dit geval melding maken van ontbrekende gegevens.

 

Stoneridge

Volgens Stoneridge zijn controlerende instanties op de hoogte van deze afwijking en zullen er geen boetes voor gegeven worden in Nederland. Stoneridge heeft aangegeven dat deze afwijking alleen in tachograaf typen ouder dan 2 jaar voorkomen, recentere Stoneridge tachografen zijn hierop aangepast.