Bij huur invoeren en ‘locken’ van bedrijfskaart

Digitale tachograaf bestanden voor huurders en verhuurders van voertuigen

 

Regelmatig krijgen wij de vraag hoe het zit met het opslaan van chauffeurs en voertuigbestanden als een voertuig gehuurd dan wel verhuurd wordt.

 

Hieronder geef ik antwoord of twee relevante vragen:

 

Ben je als verhuurder verplicht om de data van de huurder te bewaren?

Verplichtingen verhuurder

Als verhuurder dien je een goede registratie bij te houden aan wie je wanneer welk voertuig verhuurt. Deze registratie heeft niks te maken met het arbeidstijdenbesluit vervoer.

Indien het voertuig gebruikt wordt voor de eigen bedrijfsvoering dient de verhuurder de data uit de tachograaf en van de bestuurderskaarten periodiek te downloaden en te kunnen overhandigen aan het ILT als hierom gevraagd wordt.

 

Welke verplichtingen heeft de huurder van een voertuig als het gaat om het Arbeidstijdenbesluit vervoer?

Verplichtingen huurder

De huurder van een tachograafplichtig voertuig moet rijden met een bestuurderskaart (tenzij hij onder de uitzonderingen van de Europese verordening valt). Als het voertuig wordt gehuurd moet hij de bedrijfskaar invoeren en ‘locken’. De data die vervolgens opgeslagen wordt is dan alleen door middel van die bedrijfskaart in te zien en te downloaden. Het downloaden van alleen de bestuurderskaart is niet voldoende. Op het moment dat de huurder het voertuig weer bij de verhuurder inlevert moet hij weer ‘uitlocken’ met zijn bedrijfskaart.

 

Als de huurder een particulier is, is hij uitgezonderd voor het Arbeidstijdenbesluit vervoer (vrijgesteld tot 7.5 ton TTM) en hoeft hij zelfs geen kaart te gebruiken.

 

Met inSight Source bewaart u uw bestanden op een overzichtelijke manier en kunt u analyses van deze bestanden maken. Bij vragen neemt u contact op met ASSE!